Het lijkt wel het thema van de afgelopen weken: "Ja, het is voor een crematie, dus het is zonde van de bloemen." Als bloemist krijg ik echt de rillingen van zulke uitspraken. Mijn eerste gedachte is vaak: dan neem je toch geen bloemen mee? Of haal een mooie losse bloem bij de bloemist, als je niet met lege handen wilt komen.
Zoals je merkt, gaat het mij niet om het geld, maar om de intentie. Rouwbloemen richten we naar de overledene, met teksten zoals "We gaan je missen" of "Bedankt voor alles." Bloemen zijn het laatste wat we kunnen geven. En tegelijkertijd bieden de bloemen troost voor de nabestaanden. Bloemen verfraaien het aanzicht van een gesloten kist met hun kleuren, geuren en ze hebben een natuurlijke troostende schoonheid.
Dus als je het onzin vind voor de korte periode van een crematie is dat prima. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening. In dat geval is een losse roos of een paar bloemen een goede oplossing. Maar weet je wat de familie met de bloemen gaat doen? Er zijn namelijk veel opties. Steeds vaker nemen nabestaanden de bloemen mee naar huis. Andere mogelijkheden kun je hier lezen.
Gaat het je vooral om de nabestaanden een stukje troost te bieden? In dit geval heb jij geen rouwstuk nodig maar een troostboeket. Ik adviseer om dit twee weken na de uitvaart te laten bezorgen. Waarom twee weken? Dat leg ik hier uit.
Bij een begrafenis blijven de bloemen achter bij het graf, waardoor dit vaak minder "zonde" wordt gevonden. Maar een crematie draait om hetzelfde: een definitief afscheid. De bloemen blijven alleen niet bij de overledene. Terwijl ik dit schrijf heb ik ineens een nieuwe mogelijkheid: na een maand kan het as worden opgehaald. Waarom dan geen bloemen regelen voor bij de urn? Zo bieden de bloemen troost én een aankleding voor bij de urn.
Als bloemist maak je ieder stuk met liefde en heel veel aandacht en tijd. En altijd ter nagedachtenis aan de overledene. Wanneer ik dan hoor dat bloemen "zonde" zijn omdat ze maar kort staan, raakt dat de intentie van mijn hart en mijn vak. Bloemen zijn een laatste groet, een gebaar van liefde en afscheid en dat kan toch nooit zonde zijn?
Reactie plaatsen
Reacties