Wat doe je met de bloemen en bloemstukken na de uitvaart? Graag deel ik wat ideeën en opties met je.
Standaard laat je de bloemen bij het graf achter, maar dit kan alleen bij een begrafenis. Ook bij een crematie worden de bloemen over het algemeen achtergelaten op de locatie. Het verschilt per uitvaartlocatie wat er met de bloemen gebeurt. Hier in de regio worden ze meestal langs de paden bij het uitvaartcentrum gelegd, zodat elke familie bij een uitvaart door een bloemenzee kan lopen. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid, worden ze weggehaald.
Een gekozen optie bij Madelief is om na de uitvaart van de stukken en bloemen boeketjes te laten maken door de bloemist. Deze boeketjes kunnen na de uitvaart worden meegegeven aan vrienden en familie. Hoe mooi is het dat de bloemen thuis nog doorbloeien? In de meeste gevallen worden de bloemen na de uitvaart weer bij de bloemist gebracht, zodat er van de rouwstukken boeketten in een vaas gemaakt kunnen worden. Deze boeketten worden dan geschonken als bedankje aan bijvoorbeeld het hospice of het verzorgingshuis.
Een andere optie is om de bloemen naar een monument te laten brengen. In Den Haag en het Westland zijn er verschillende monumenten waar bloemen vaak worden neergelegd, zoals het Vredespaleis en het Indië-monument in Den Haag, en het Westlands oorlogsgedenkteken. Jouw uitvaartondernemer heeft ervaring met deze locaties en kan dit voor je regelen. Zo kunnen de bloemen een blijvende herinnering vormen op een betekenisvolle plek.
Ben jij meer het type voor een blijvende herinnering? Neem dan een bloem (een roos, niet iedere bloem is geschikt) uit het rouwstuk en hang deze omgekeerd te drogen. Vaak krijgt de bloem, wanneer deze volledig is ingedroogd, een bruine kleur. Wat je kunt doen, is de bloem spuiten in de kleur die jij mooi vindt. Plaats de bloem, zodra hij droog is, onder een stolpje zodat hij geen stof vangt en lang mooi blijft.
Een andere optie is om de bloem plat te drogen tussen een dik boek. Let er wel op dat je kiest voor een boek dat niet zo geliefd is, omdat het vocht dat uit de bloem komt vlekken kan veroorzaken. Plaats de bloem tussen twee velletjes keukenrol en vervang deze na een paar dagen. Hoe je de bloem neerlegt, zo komt deze ook gedroogd uit het boek, dus let er goed op dat alle blaadjes mooi liggen. Eenmaal gedroogd is dit supermooi in een lijstje, maar houd het wel uit de zon om verkleuring te voorkomen.
Vind je gedroogde bloemen niet zo mooi? Dan kun je er ook voor kiezen om de bloemen te laten vriesdrogen of te laten gieten in hars, zodat ze voor altijd mooi blijven. Je kunt de bloemen zelfs laten verwerken in sieraden.
Als voor beeld dit maantje met bloemen van Bloempreparatie Nederland
Je kunt de bloemen ook mee naar huis nemen. Vind je het stuk te groot voor in huis, dan is de tuin of het balkon ook een goede optie. Zeker als het weer meezit, blijven de bloemen vaak langer goed. Vergeet niet de bloemen water te geven en zorg daarbij dat je de bloemkop niet raakt, anders gaan de bloemen smetten.
Laat een mooie foto maken van de bloemen (bij Madelief ontvang je deze standaard) en laat hier een glazen schilderij, canvas of mooie fotolijst van maken. Niet zo van de foto? Dan kun je er ook een schilderij van laten maken. Naar mijn mening lijkt dat het meest op het echte plaatje.
Het is altijd mooi wat bloemen doen; ze geven zoveel.
En zo creëren ze ook blijvende herinneringen voor jou.
Reactie plaatsen
Reacties